logo

16.12.2018

Према народној легенди Манојловце је добило име по византиском војсковођи Манојлу Комнену. На месту данашњег села он је имао војне поседе(одмаралишта) одакле је полазио у својим освајањима територија на исток, а истовремено чувао границе византијске државе све до друге половине дванаестог века, када је Манојло Комнен, византијски цар, даривао Дубочицу Стефану Немањи.

Манојловце се налази на око 6км источно од Лесковца, уз саму леву обалу реке Јузне Мораве. То је крај вредних и честитих људи који живе од свог тешког рада на земљи. Већина се бави производњом поврћа у пластеницима, а у новије време овај крај постаје препознатљив по производњи шаргарепе, цвекле, кромпира и један је од главних снабдевача већих градова у Србији овим производима. Истовремено немали број људи са овог подручја запослен је у индустрији Лесковца.

У овом крају очувани су и стари занати као што је ковачки, коларски, поткивачки, лимарски и др.

Подручје које захвата месна канцеларија Манојловца одувек је било средиште културног и политичког живота краја. Поред централне осмогодишње школе ту је и одељење поште, пословница електродистрибуције (у Великој Биљаници), Здравствена амболанта са апотеком, месна канцеларија, Ветеринарска станица, Дом културе младих, неколико приватних производних и трговинских фирми.

Манојловце је све до 1957. године било седиште општине а затим се припаја општини Лесковц.

.... Ко је на мрежи: 10 гостију и нема пријављених члановаPowered by Joomla!. Design by: joomla 2.5 free template  Valid XHTML and CSS.