logo

16.12.2018

ОКТОБАР

 

Приредба поводом обележавања Светског дана старијих особа у Геронтолошком центру у Лесковцу 

 

GERONTOLOSKI SLIKAКако се 1.октобра обележава Светски дан старијих особа, ученици наше школе су са својим менторима посетили Геронтолошки центар у Лесковцу и са задовољством улепшали једно октобарско послеподне његовим корисницима.

"И ове године настављамо сарадњу са Установом за старије и одрасле. Нама је велико задовољство да дођемо и увек се радо  одазовемо позиву Геронтолошког центра. Старије особе више уживају у песми и плесу, па смо се потрудили да програм прилагодимо томе", изјавила је за медије пре почетка приредбе наставница српског језика и координатор Тима за културне активности школе, Ивана Вељковић.

На приредби је учествовало тридесетак ученика - ученици виших и нижих разреда. Уз драматизације култних књижевних дела са тематиком нарочито занимљивом најстаријим суграђанима, рецитације о вољеним бакама и декама и етно музику, ученици су окупљене кориснике подсетили да дружење, забава, игра и песма оплемењују живот, чак и у дубокој старости. 

 

 

 

Изложбени сајам књига и презентација изабраних дела дечије књижевности

 

109    103    91


102Последње недеље октобра традиционално се одржава Сајам књига у Београду те су тим поводом наставници српског, енглеског и француског језика, као и библиотекар школе, одлучили да организују изложбени сајам књига у просторијама матичне школе у Манојловцу. Циљ организовања изложбеног сајма био је да се ученици додатно мотивишу да читају култна књижевна дела, да прошире стечена знања о истакнутим писцима и њиховом књижевном опусу. Ученици су се радо одазвали позиву. Имали су прилике да се информишу о свим књигама које су биле изложене, као и могућност да већину њих позајме из школске библиотеке. Ученици су, између осталог, са присутним наставницима разговарали и о томе зашто је важно читати, која дела из школске лектире су им се највише допала, као и о томе које су их књиге на Сајму највише заинтригирале и због чега. 

 

Фестивал дечијих песама у Вучју

 

MUZICKO VUCJE           TAKMICENJE MUZICKO 

 

Ученици наше школе сваке године са задовољством учествују на музичким такмичењима. И ове године је под менторством Ане Трајковић, наставника музичке културе, наша школа имала свог представника. Са поносом можемо рећи да је, од укупно петнаесторо учесника, прво место освојила ученица осмог разреда наше школе, Милица Миловановић, која се представила песмом "Маштарије". Детаљније информације о поменутом фестивалу могу се пронаћи на сајту http://jugmedia.rs/festival-decjih-pesama-pobednica-milica-milovanovic-iz-manojlovca/.

 

НОВЕМБАР

 

Обележавање Светског дана љубазности

 

LJUBAZNOST SLIKA

 

"Сваки дан је Дан љубазности" - мото је под којим су ученици наше школе, под менторством својих наставника српског језика, обележили Светски дан љубазности, који се широм света традиционално обележава 13. новембра. Тим поводом ученици су истраживали облике љубазног и нељубазног понашања, са којима се сви ми свакодневно сусрећемо, а и чији смо актери, као и одговарајуће цитате истакнутих књижевника. Своја запажања преточили су у писану реч - креативне мисли исписане на паноу "Светски дан љубазности" сада улепшавају ентеријер матичне школе у Манојловцу.

 

Литерарни конкурс за ученике на тему  "Недовршена прича"

 

prica slika 2              prica slika 1              prica slika 4            prica            prica slika 3

Тим за културне активности школе расписао је литерарни конкурс на тему "Недовршена прича". Циљ конкурса био је да се ученици виших и нижих разреда, који су љубитељи писане речи, подстакну да своју креативност преточе у прозни текст. Наставници српског језика саставили су почетак приче, а задатак учесника конкурса био је да исту доврше и  опробају се у улози писаца. Одазив ученика је био велики. Чланови жирија су оддабрали по три најбоља рада - из категорије нижих и виших разреда, које су аутори прочитали на проглашењу победника, које је одржано у матичној школи у Манојловцу. Том приликом најбољим учесницима додељене су награде за освојено прво, друго и треће место, и то у две категорије: за ученике нижих, као и за ученике виших разреда. Најбоље радове бирала је комисија у следећем саставу: Ивана Јовић, психолог школе, Наташа Марковић, библиотекар школе и Виолета Златковић, педагог школе. Радови ће бити објављени у школском листу, који се, традиционално, објављује на сајту школе у електронском формату на крају школске године.

 

 "Најраспеваније одељење" - школско такмичење из музичке културе

 

muzikaaaaaaaaaaaaaaaa

 

Ученици трећег, четвртог, петог и шестог разреда представили су се музичким нумерама на школском такмичењу из музичке културе, организованом у просторијама матичне школе у Манојловцу под слоганом "Најраспеваније одељење".  Уз помоћ својих ментора - наставника разредне наставе и наставника музичке културе, ученици су се за такмичење припремали од октобра - у новембру су учетвовали у полуфиналу да би у децембру њихов предан рад и таленат заблистали пуним сјајем. Трочлана комисија, коју су чинили секретар школе, Бобан Николић, као и две наставнице српског језика, Јована Коцић и Биљана Цакић, имала је тежак задатак - да одабере најбоље међу најбољим извођачима. Ученицима који су освојили прва три места у обе категорије - нижих и виших разреда, додељене су награде. Прво место у категорији виших разреда освојила је ученица одељења V-5, која се представила песмом "Ево школе", а из нижих разреда прва награда додељена је трима ученицама трећег разреда истуреног одељења у Доњем Крајинцу, које су певале песму "Ој, Цоко, Цоко".

 

 ДЕЦЕМБАР

 

Обележавање Међународног дана особа са инвалидитетом (3. децембар) 

 

У петак, 2.12.2016. године у просторијама Основне школе „Радоје Домановић“ у Манојловцу, одржана је трибина поводом обележавања Међународног дана особа са инвалидитетом. Носиоци активности су чланови Тима за културне активности школе у сарадњи са стручним сарадницима, колегама, ученицима и директором школе. Том приликом је психолог школе, Ивана Јовић, образложила са којим се све проблемима суочавају особе са инвалидитетом у свакодневном животу, што је приказала у виду одговарајуће презентације.

 

Новогодишња приредба са луткарском представом - дружење са предшколцима

 

81 85   83

 

86У сусрет Новогодишњим празницима ученици нижих и виших разреда припремили су приредбу, са циљем да предшколцима приближе и омиле школске дане који их очекују у наредној школској години. Приредба је одржана 27. децембра, у просторијама матичне школе у Манојловцу. Том приликом премијерно су изведене две луткарске  представе, које су нарочито насмејале најмлађи део публике. На креативан и јединствен начин приказани су дочек Деда Мраза, као и Црвенкапине авантуре у шуми.

Програм приредбе водило је двоје ученика петог разреда, а учесници су били ученици петог и шестог разреда, као и ученици нижих разреда.

 

Божићна приредба

 

21        26   BOZICNA

 

Неколико дана након Новогодишње приредбе, 29. децембра 2016. године, у просторијама матичне школе у Манојловцу одржана је Божићна приредба. Учесници приредбе су били ученици петог и шестог разреда, који су присутнима дочарали дух Божића хорским нумерама, драматизацијама и рецитацијама.

                                                                               

 

25Циљ приредбе био је да се прикажу стари српски обичаји, како би ученици доживели празничну атмосферу једног од најрадоснијих хришћанских празника, Божића. Ученици су осетили православни дух старих српских породица и закорачили у свет наших бака и дека, у чије време су се наведени обичаји нарочито неговали.

 

 

 

 ЈАНУАР

 

Свети Сава - школска славa

 

SVETI SAVA

 

 Школска слава, Свети Сава, обележена је у просторијама матичне школе у Манојлoвцу, 27. јануара, 2017. године. Тада је освештен колач у помен нашем Светитељу. Дух Новогодишњих и Божићних празника продужен је и првог месеца 2017. године. Дан уочи другог дела зимског распуста свечано је обележен Светосавском приредбом. "Ускликнимо  с љубављу светитељу Сави" орило се на почетку приредбе. Ученици седмог и осмог разреда су богатом драматизацијом и рецитацијом публици дочарали световни, као и духовни живот Растка Немањића, односно, Светог Саве.

 

ФЕБРУАР

 

Обележавање Међународног дана матерњег језика (21. фебруар)

 

MATERNJI JEZIK

 

У матичној школи у Манојловцу, 21. фебруара, наставници српског језика одржали су трибину поводом обележавања Међународног дана матерњег језика. За ту прилику они су заједно са ученицима осмислили и израдили паное чији је циљ био да се покаже лепота матерњег језика, али и да се очува свест о потреби чувања истог. Трибина је организована са циљем да се укаже на најчешће граматичке, правописне и стилске грешке, да ученици побољшају своја знања из области језика и језичке културе, као и да истакнута правила усвоје, запамте и примењују у даљем писању и изражавању.

 

МАРТ

 

Изложба кућица за птице у Центру за економику домаћинства „Даница Вуксановић“ у Лесковцу

 

У центру за економику и домаћинство „Даница Вуксановић“ у Лесковцу одржана је изложба кућица за птице. Ученици од првог до осмог разреда су своју креативност још једном успешно доказали, будући да се на изложби нашао велики број изузетних радова. Одабране су три најлепше направљене кућице које су биле изложене у холу наше матичне школе у Манојлoвцу. 

 

АПРИЛ

 

Васкршња приредба

 

Uskrsnja    Uskrsnja vino  Uskrsnja jaje

 

И ове године ученици наше школе вредно су се припремали како бисмо заједно са колективом и директором школе прославили најрадоснији хришћански празник – Васкрс. Приредба је одржана у просторијама наше матичне школе у Манојловцу и била је изузетно посећена. „Христос васкрсе“ могло је да се чује у сваком кутку, а на дечијим лицима блистали су осмеси. Саму свечаност увеличали су ликовни радови и шарена васкршња јаја, делa вештих дечијих руку. Приредбом је још једном истакнута важност овог Празника над празницима, али и свих осталих празника који му претходе и који долазе након њега. Задатак деце био је да драматизацијама, рецитацијама и песмом прикажу сву трагику Христовог страдања, али и да нагласе радост коју доноси његово Васкрсење. Поред ученика предметне и разредне наставе учествовали су и најмлађи предшколци, који су додатно увеличали ионако присутно празнично расположење.

 

 

МАЈ

 

Сређивање етно кутка у школи

 

     ETNO AVAN ETNO KUTAK CEO  Etno kutak nova 1  

 

ETNO CARAPEПодручје које захвата село у којем се налази и наша матична школа одувек је било средиште културног и политичког живота овог јабланичког краја. Из ранијих периода, као доказе за постојање тог изузетно богатог културолошког оквира, имамо сачуване предмете који су у данашње време ван практичне употребе, али нису заборављени. Да би се сачували од заборава, колектив школе је заједно са ученицима организовао прикупљање старинских предмета, које су наше деке и баке користиле у прошлости у свакодневном животу. Између осталих старинских предмета, деци су свакако најинтересантнији били стари чајници, фењери, столњаци са етно везом... Сви предмети су изложени у холу матичне школе у Манојловцу. 

 

 

Дан школе (15. мај)

 

Dan skole

 

Za Dan skole 1За разлику од прошле школске године, када су активности поводом Дана школе биле подељене током целе седмице, овогодишњи Дан школе прослављен је у једном дану, 15. маја. Домаћини приредбе били су наставници и ученици школе са истуреним одељењем у Братмиловцу, а сама приредба уприличена је у матичној школи у Манојловцу. Координатор овогодишње приредбе био је наставник српског језика Александар Димић. Директор школе свечано је отворио приредбу, честитао свима присутнима Дан школе и похвалио све ученике који су освојили једно од прва три места на школским, општинским, окружним и републичким такмичењима. Изразио је велико задовољство, будући да су се наши ученици и ове године показали вреднима и истрајнима у својим циљевима да дођу до високих позиција на такмичењима. Након одржаног говора, директор је бину препустио хору који је громогласно отпевао химну Радоју Домановићу, у чију част и носи назив наша школа.  Богатим програмом - драматизацијама истакнутих Домановићевих приповедака, кратким скечом "Лесковчанин у Лондону" и занимљивим музичким садржајем -  још једном смо изазвали задовољство како код најстаријег тако и код најмлађег дела публике.

 

 

Za Dan skole

 Дан школе уприличен је и бројним другим активностима, за време којих су се ученици представљали својим радовима из области ликовне културе и техничко-информатичког образовања, а такмичили су се и у спортским активностима. 

Захваљујемо на труду и учешћу, како ученицима, тако и њиховим менторима - предметним наставницима!

Издвојићемо неке од креативних ученичких радова. Фотографије можете погледати на следећем линку: http://radojedomanovic.edu.rs/index.php/galerija/152017?page=1. 

 

 

 

 

 

 

Трибина поводом обележавања Дана словенске писмености

 

 DAN SLOVENSKE PISMENOSTI

 

 

Дан Ћирила и Методија, односно, Дан словенске писмености, обележен је 24. маја 2017. године у просторијама матичне школе у Манојловцу. Биљана Цакић, наставница српског језика, припремила је за ову прилику пригодну презентацију, са циљем да кроз занимљиве слајдове ученицима приближи важност мисије Ћирила и Методија, као и да укаже на развој словенских књижевних језика. Том приликом говорила је и наставница верске наставе, Сања Горчић, која је истакла значај мисије солунске браће. По завршетку трибине ученици су израдили пано и на тај начин систематизовали стечено знање.

 

 

Школски лист "Наш глас"

 

Креативни литерарни и ликовни радови ученика наше школе дуги низ објављују се у школском листу "Наш глас". Школски лист уређује се са циљем да се активности наших ученика сачувају од заборава те да их подстакне да потврда за залагање, рад и труд не може изостати. Овогодишњи уредник школског листа је Биљана Цакић, наставник српског језика, која је у сарадњи са колегама и стручним сарадницима уредила још једно издање часописа. "Наш глас" се налази на сајту школе.

 Ко је на мрежи: 19 гостију и нема пријављених члановаPowered by Joomla!. Design by: joomla 2.5 free template  Valid XHTML and CSS.