ПРЕПОРУКА ЗА УЧЕНИКЕ И РОДИТЕЉЕ

 Поштовани родитељи,драги ученици,

Различите околности захтевају од нас да се адекватно понашамо и приагођавамо свакој новонасталој ситуацји и да усваком моменту на сваком месту имамо одговор на свако питање и решење за сваки проблем са којим се суочимо.

Напредна техника и технологија нам управо то и омогућава и поред тога што понекад она јако брже напредује у односу на нашу спремност да тај напредак пратимо.

Међутим када нам је најтеже тада смо најспремнији и најорганизованији да се са свим тим новинама ухватимо у коштац и све те новине подредимо нашим потребама.

 
Настава на даљину подразумева да учите на различитим местима, а не у учионицама у школи, удаљени физички од наставника. Ово је нешто са чиме се до већина вас није сусрела и ново је како за наставнике, тако и за вас и ваше родитеље.
Свесни смо да је тешко било и у учионици да се концентришете и да је сада потребно много више воље и жеље да се приступи материјалу који ће се налазити на платформама. Дајемо вам основне смернице за лакше сналажење и савладавање наставних материјала.

Такође родитељима дајемо смернице како и на који начин да олакшају рад ученика код куће и како да прате њихова постигнућа и напредак у раду.

Улога родитеља у овом тренутку је подједнако велика и можда значајнија од иулоге коју  наставници сада имају.

Значајно је да схватите да само корелацијом рада,договором и сталном комуникацијом можемо и морамо стићи до успеха.

План учења

Да би учење било успешно и да би дало одређене резултате ученици и родитељи морају имати добар план учења,а да би план био успешан и ученик и родитељ мора кроз одговор на одређена питања доћи до доброг плана:


- Где ћу учити?

-Која наставна средства ћу користити приликом учења?

- Колико сати ћу учити и када?   

  
- Којим редоследом ћу учити?

-Како извршити самоконтролу и како пратити напредовање у учењу?


Најбоље је учити у соби за радним столом где ће се најбоље одржати будност и где је осветљеност добра. На столу нека буде само компјутер или мобилни телефон на којем се налази материјал за учење које је професор окачио на платформу.
Идеално време за учење зависи од метаболизма сваког ученика. Истраживања су показала да су најбоље време за учење пре подне од 8 часова до 11 и после подне од 16 часова до 19. Сваки ученик ће прилагодити темпо и време учења које му је потребно за савладавање наставног градива. Потребно је учити градиво оних предмета који су тај дан предвиђени распоредом часова, затим одрадити домаћи задатак и онда поновити градиво. Препоручује се да је најбоље кренути са градивом које је ученику теже, да се сродне теме не уче једна за другом и да се направе паузе у трајању до 10 минута између учења два градива.
Након направљеног доброг плана крените да учите одмах!!! Не чекајте инспирацију већ будите упорни и не дозволите себи да одустанете. Учење подразумева да се концентришете на један задатак и њега решавате, уколико вам нешто не буде јасно или не успете да га решите, запишите своје запажање и питања и проследите их предметном наставнику. Запамтите да грешка није неуспех већ део битног напредовања ка циљу, учење из грешака је исто вид учења.


 Обавештење о учењу на даљину и доступним платформама и информацијама

Од предметних наставника и одељењских старешина добићете информације о постављеним материјалима и платформама за учење. Уколико имате потешкоћа потражите помоћ од наставника и одељењских старешина како не би каснили са редовним усвајањем наставних садржаја.

Све ваше активности и напредовање наставници ће пратити,даваће повратне информације о вашем раду и напредовању као и препоруке за даљи рад.

Предметни наставници ће путем договорених онлајн платформи постаљати наставни материјал,кратка упутства за учење и напредовање на основу којих ћете бити у обавези да израђујете домаће задатке, есеје, презентације ,пројекте,вежбе и др. 

Такође учење се може одвијати помоћу РТС3 канала,као и других тв канала на којима се буде организовала настава. 

На основу тога наставници ће имати увид и повратне информације о вашем раду и савладаном градиву, што ће се евидентирати у Педагошкој свесци наставника и ес Дневнику, тако да ћете на основу ваших активности бити и оцењени.

Циљ учења

Учење има за циљ да обезбедите себи бољу будућност, то је нешто што вас води напред. Циљеви могу бити различити, а пре свега свако од вас жели да постанете независан, да живите од свог посла за који сте се обучили кроз учење, да развијете своје вештине којима ћете наћи боље запослење, добити већу одговорност и плату и постати друштвено одговоран члан друштва.
Наставник ће пратити ваш рад, али најбитније од свега јесте да наградите себе за сваки успех који се огледа у савладаном градиву. Награда нека се реализује уз помоћ родитеља, јер ћете тако повећати додатно жељу за успехом.